”Utmaningen är att få företag att lägga resurser på sina anställda”

Erik Emesten Rahm träffade sin granne och grundaren av Sjuksyrra Magnus Lundqvist i hissen, och idag är han företagets utbildningsansvarige. Drömmen är att utveckla projektet och få det att växa.

– Vi vill bygga upp utbildningsdelen och visa på hur värdefull den är, säger han. 

I snart ett år har Erik Emesten Rahm jobbat på Sjuksyrra med att bygga upp deras utbildningar inom hjärt-och lungräddning samt första hjälpen. Hans roll innebär bland annat att uppmärksamma företag av värdet med att ha en personal som är utbildade inom hjärt-och lungräddning och första hjälpen.

– Jag brukar fråga representanterna från företagen jag pratar med: Vad skulle hända om du bara ramlade ihop en dag på jobbet? De flesta kan inte svara på det och vet inte heller hur man skulle hjälpa en kollega. Min utmaning är att få företag att lägga resurser på sina anställda och förstå hur värdefull den här utbildningen är, berättar Erik.

Utbildningarna som Sjuksyrra erbjuder innebär att en av företagets sjuksköterskor besöker kunden och undervisar i hur man handskas med ett hjärtstillestånd eller hjälper en person som satt i halsen. Alla som är med på utbildningen får varsin docka att öva på och man får också kunskap om hur en hjärtstartare fungerar.

– Omkring tiotusen personer per år får hjärtstopp och bara 10 % överlever så det är ganska många per dag.  Och om någon sätter i halsen, vad gör jag då? Framförallt så handlar det ju om liv, säger Erik.

Erik hamnade på Sjuksyrra genom sin nuvarande chef Magnus Lundqvist som är företagets grundare. Erik och Magnus är nämligen grannar och började umgås efter att ha börjat småsnacka i hissen. När Magnus berättade om sina nya planer på att starta utbildningar och undrade om Erik kände någon student som var intresserad av en deltidstjänst, så kände Erik: Men det är ju jag!

– Magnus berättade om sitt företag och jag tyckte det lät väldigt spännande och som en riktigt kul utmaning!

Samtidigt som Erik jobbar som utbildningsansvarig på Sjuksyrra så läser han en kandidatutbildning i företagsekonomi som startade i Lund, tog honom en sväng till Uppsala och som kommer avslutas i hemstaden Stockholm med examen i januari nästa år.

– När jag började plugga så var jag 19 år och ville testa att bo i en typisk studentstad som Lund. Sen flyttade jag med min dåvarande flickvän till Uppsala och nu är jag tillbaka i Stockholm.

Erik som jobbat med utbildningsdelen sen januari i år finns på plats på Sjuksyrras kontor två dagar i veckan, och han berättar att det är extremt givande att vara en del av ett växande företag under studietiden.

– Det passar mig eftersom det är så flexibelt. Och så är det kul eftersom det finns möjlighet att vara med och påverka. Mina förslag kan verkligen få effekt och jag och Magnus diskuterar ofta hur man kan göra utbildningsdelen ännu bättre.

En av de bästa delarna med jobbet förutom att kunna vara med och påverka tycker Erik är att få höra vad kunderna tycker om utbildningen.

– Det är väldigt roligt när kunder hör av sig efteråt och är nöjda. Feedback är väldigt viktigt för oss.

Nästa steg för företaget är att utveckla och förbättra utbildningserbjudandet och göra det ännu bredare.

– Vi har fått förfrågningar om vi skulle kunna hålla i diabeteskurser. Det är skolor som har elever med diabetes som hört av sig, för många lärare har inte kunskap om vad de ska göra om en elev med diabetes blir sjuk. Så då har jag suttit och tittat på det, om hur det ska prissättas, vilka som kan hålla i dem och vad den ska innehålla. Det känns väldigt intressant!

I framtiden drömmer Erik om att kunna bygga vidare på Sjuksyrras kurser och själv kunna komma ut och möta kunderna som han hoppas ska växa i kapp med utbildningarna.

– Jag vill ha ett jobb där jag träffar folk och bygger relationer. Jag blir väldigt snabbt rastlös så mitt jobb får inte vara monotont. Mardrömmen är att vara revisor.

 

Namn: Erik Emesten Rahmn
Ålder: 25 år
Gör: Utbildningsansvarig på Sjuksyrra
Karriär: Studerar företagsekonomi på Stockholms Universitet.  
Bor: Stockholm
Familj: Sambo
Favoritserie i vårdmiljö: Har aldrig följt en serie i vårdmiljö
Hobby utanför jobbet: Träning och aktiviteter som frisbee- och fotbollsgolf.